Activity tracker
Activity trackers zijn helemaal in! De activity tracker is een technologisch snufje dat je helpt in shape te blijven. Zoals de naam al zegt, volgt het jouw activiteit en motiveert het je meer te bewegen. Van de Fitbit acitivity tracker tot de Garmin activity tracker, van een horloge tot een subtiel polsbandje: de activity tracker is er in een ruim assortiment merken en vormen. Naast dat het gezonde mensen nóg gezonder maakt, kan de activity tracker ook veel steun bieden aan mensen met een ziekte. Hoe? Dat lees je hier.
Wat is een activity tracker eigenlijk?
Activity trackers zijn er in enorm veel soorten en maten. Een activity tracker draag je om je pols en meet je dagelijkse bewegingen. Het maakt vaak gebruik van Bluetooth. Zo kunnen de gemeten gegevens direct worden doorgegeven aan een speciale app. In die app zie je je statistieken en progressie. Elk type activity tracker heeft zijn eigen functies. Voorbeelden van die functies zijn:
- Hartslagmeter
- Stappenteller
- Kilometerteller
- Trappenteller
- Meting van calorieverbranding
- Meting van bepaalde soorten cardio: een activity tracker herkent vaak wat voor soort cardio je voor welke tijd doet. Loop jij voor dertig minuten of sta je een kwartiertje op de crosstrainer? Dan zal je dat terugvinden in je app
- Meting van je slaapritme
- Ingebouwde wekker
Wil je fit worden met een activity tracker? Lees dan eens ons dossier Fit worden in vijf stappen.
Hoe de activity tracker kan helpen bij ziekte
Een activity tracker kan je dus flink helpen om een gezonde hoeveelheid beweging in je leven te brengen. Daarnaast geeft het je inzicht in onder andere je hartslag– en slaappatroon, dat is best waardevol!
Des de waardevoller is dat soort informatie voor mensen die hun gezondheid scherp in de gaten moeten houden. Mensen met een ziekte kunnen daarom veel baat hebben bij het gebruik van een activity tracker. Ongeveer zestig procent van alle sterfgevallen wordt veroorzaakt door aandoeningen als hartziektes, kanker, diabetes of beroertes. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dagelijkse beweging de kans op of impact van dit soort ziektes kan verminderen. Daar speelt de activity tracker weer een belangrijke rol in.
De activity tracker bij kanker
Een aantal Amerikaanse ziekenhuizen voorziet kankerpatiënten van een activity tracker. Kankerpatiënten worden immers vaak naar huis gestuurd na een chemobehandeling, wat betekent dat ze niet dag en nacht gemonitord kunnen worden. Dat terwijl het wel heel belangrijk is om gezondheidsinformatie van de patiënten te ontvangen.
Hoewel er regelmatig een consult is met de patiënt, blijf je tijdens zo’n consult afhankelijk van het oordeel van de patiënt zelf en dat is erg subjectief. Sommige patiënten zeggen al snel dat ze zich prima voelen, om zich niet aan te stellen. Anderen overdrijven hun klachten juist. Een activity tracker geeft de exacte cijfers en is dus heel objectief. Precies wat artsen nodig hebben! Zo kunnen artsen nagaan of na de chemobehandeling thuis alles goed is gegaan en hoe actief de patiënten nog zijn na zo’n behandeling. Een arts beoordeelt vervolgens hoe effectief de chemo lijkt te zijn.
De activity tracker bij overgewicht
De activity tracker werkt voor veel mensen motiverend om te bewegen. Dat maakt dat hij ook geschikt is voor mensen met overgewicht, die toch dat laatste stukje motivatie nodig hebben. Een activity tracker geeft je bijvoorbeeld een stappengoal voor een dag. Ook geeft het je regelmatig een berichtje dat je goed bezig bent wanneer je lekker aan het bewegen bent. Het kan op die manier een gezond levenspatroon tot stand brengen.
De activity tracker bij diabetes
Ook voor diabetici is veel beweging van belang. Heb je geen diabetes? Veel stilzitten vergroot je kans op diabetes. Het is daarom altijd beter om een half uurtje per dag in beweging te komen.
Voor diabetici is het heel belangrijk dat zich niet teveel suiker opstapelt in hun bloed. Daarvoor is het belangrijk een niet te hoog HbA1c-gehalte in het bloed te hebben. Het HbA1c-gehalte is het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel van een aantal weken. Het zijn het aantal versuikerde cellen van de rode bloedcellen. Onderzoek heeft aangetoond dat gebruik van de activity tracker en de beweging die dat tot stand brengt, het HbA1c-gehalte in het bloed van diabetici kan verminderen.
De activity tracker bij hart- en vaatziekten
Ook hier geldt dat veel beweging de kans op hart- en vaatziekten kan reduceren. Elke dag een beetje beweging houdt je hart gezond, waar je over de lange termijn veel baat bij zal hebben. De activity tracker kan je helpen om dat dagelijkse bewegingsdoel te halen.
De activity tracker als medisch hulpmiddel
Het kan dus echt, een activity tracker als medisch hulpmiddel. Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit van het gebruik van activity trackers bij ziekte al bewezen. Wanneer je ziek bent is het uiteraard wel van belang niet zomaar te beginnen met een activity tracker-programma, doe dit altijd in overleg met je arts. Ben je gezond en wil je ziekte voorkomen? Dan is de activity tracker natuurlijk ook een aanrader!
Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Diabetesfonds.nl, Indiana University Health, Mayo Clinic, Wearablesmagazine.nl, Mobihealthnews.com
Maak jouw eigen website met JouwWeb